VIDEO NADZOR

Naš servis pruža uslugu projektovanja i ugradnje video nadzora za kuće, stanove, bašte, dvorišta.

U zavisnosti od vaših potreba i finansijskih mogućnosti projektujemo sistem video nadzora sa ugradnjom.

Sistem video nadzora se sastoji od kamera, DVR uređaja(snimača), kablova, konektora, hard diska, monitora.

U zavisnosti od toga da li imate hard disk ili monitor ili bilo koji deo sistema video nadzora kao i u zavisnosti od mogućnosti integracije onoga što imate u ono što vam treba, zavisi i cena.

Kvalitetan sistem video nadzora koji nije skup sa svim elementima i ugradnjom košta oko 400 evra.

Naravno to može biti i 150 evra ako vam nije potreban visoki kvalitet snimka.


FENIKS COMPUTERS KRUŠEVAC - servis računara i računarske opreme

Servis računara Feniks Computers Kruševac je renomirana firma koja posluje 18 godina.
Servis pruža različite usluge, i to za DESKTOP RAČUNARE:

Čišćenje virusa i antivirus zaštita,

Instalacija sistema i programa,

Optimizacija sistema,

Spasavanje podataka,

Prodaja polovnih računara,

Održavanje računara i mreža,

Logički problemi:

Obrisane datoteke, virusi, korupcija fajlova, pogrešna particionisanja, reformatiranja, oštećeni fajl sistemi

Elektronski kvarovi:

Izgoreli čipovi, oštećeni konektori, korupcija ROM-a, korupcija NVRAM-a, pregrevanje

Mehanički kvarovi:

Problemi glava, problemi kanala za čitanje/pisanje, problemi aktuatora, oštećeni mediji, kontaminacija komore

Nesreće:

Poplave,požari, vremenske nepogode, strujni udari, sabotaže

NAPOMENA ZA IZVLAČENJE PODATAKA:

UKOLIKO SE OPREDELITE ZA IZVLAČENJE PODATAKA SA VAŠEG HARD DISKA U NAŠEM SERVISU, MORATE BITI STRPLJIVI JER NE ZAVISI BRZINA IZVLAČENJA PODATAKA OD NAS VEĆ OD SAMOG HARD DISKA. KADA USTANOVIMO VRSTU KVARA PRISTUPAMO IZVLAČENJU PODATAKA A TO MOŽE DA TRAJE VEOMA DUGO POGOTOVU KOD HARD DISKOVA VELIKOG KAPACITETA ( 30 I VIŠE DANA).


Svi diskovi u našoj laboratoriji se tretiraju po procedurama koje su usavršavane godinama.

To znači:

1. Da disk neće izaći u gorem stanju nego što je došao,

2. Da će naši tehničari uraditi sve što mogu da naprave maksimalan rezultat za klijenta,

3. Da u potpunosti garantujemo Vašu privatnost i poverljivost,

4. Da se vrši stroga provera unosa medija da se vrši trostruka provera pre isporuke podataka, kako bi se sprečile greške,

5. Da svaki klijent može da očekuje i dobija personalizovanu uslugu.


SERVIS LAPTOP RAČUNARA:

Dijagnostika kvara bez popravke 

Čišćenje laptopa koji ima poklopac za pristup kuleru 

Čišćenje laptopa koji se ceo rasklapa, zamena termalne paste, reparacija ventilatora ako je potrebna (klasični modeli) 

 Zamena invertera

Zamena flet kabla

Zamena ekrana na laptopu

Zamena tastature na laptopu

Zamena kućišta na laptopu (donji ili gornji deo)

Zamena šarki ili popravka poklopca na laptopu

Popravka konektora (DC, LAN, USB, audio) sa čišćenjem laptopa od prašine

Zamena konektora (DC, LAN, USB, audio) sa čišćenjem laptopa i delovima

Reballing čipova (popravka matične ploče na laptopu)

Zamena grafičkog čipa ili čipseta za standardne modele

Popravka punjača za laptop, zamena kabla i slično


Reballing čipa i reflow...


 

Umrežavanje računara

1200 dinara po mrežnom mestu (po računaru ili laptopu) plus troškovi materijala i opreme.


Umrežavanje: Kablovski (LAN)ili Wirelless (WiFi) računarska mreža.

  • Povezivanje (umrežavanje) računara
  • Konfiguracija WiFi mreže
  • Izgradnja stabilne LAN mreže u objektima
  • Promena lozinke i imena mreže
  • Zaštita LAN/WiFi mreže

Umrežavanje radimo uz pomoć svičeva i rutera. Habove ne koristimo jer su prevaziđeni.

Svičevi 

Switch predstavljaju najjednostavnije aktivne mrežne uređaje čija ja uloga da povežu nekoliko mrežnih uređaja u istoj mreži. Na primer, svič u lokalnoj mreži može da poveže računare, štampače i servere, kreirajući na taj način mrežu deljenih resursa. Jednostavnije gledano, svič služi kao kontroler koji usmerava komunikaciju između više umreženih uređaja, omogućavajući razmenu podataka između istih. Obzirom da je princip rada veoma jednostavan, svičevi omogućavaju korisnicima da lako umreže uređaje i to po vrlo povoljnoj ceni. Postoje dve vrste svičeva, i to: Neupravljivi (unmanaged) – jednostavni svičevi koji automatski usmeravaju komunikaciju između uređaja i ne zahtevaju nikakva podešavanja od strane korisnika. Ovi svičevi su prevashodno namenjeni za kućne mreže, ali se mogu koristiti i kod manjih kancelarijskih mreža. Prednost ovih svičeva je izuzetno povoljna cena, a nedostatak nemogućnost podešavanja istih što ih često čini neupotrebljivim u većim profesionalnim mrežama koje zahtevaju specifična podešavanja. Upravljivi (managed) – za razliku od neupravljivih ovi svičevi imaju mogućnost podešavanja načina rada pa se mogu bez problema integrisati u mrežni sistem bilo kog tipa i veličine. Ovi svičevi dozvoljavaju nadzor i upravljanje mrežnim saobraćajem, kako lokalno tako i sa udaljene lokacije kroz mrežu. Retko se koriste kod kućnih mreža pre svega zbog veće cene u odnosu na neupravljive svičeve. Glavna odlika svičeva jeste broj portova (mrežnih konektora). Ovaj broj određuje koliko uređaja je moguće povezati na svič i najčešće dolazi u konfiguracijama sa 5, 8, 16 i 24 porta.

Ruteri

Ruteri su druga bitna komponenta kada je u pitanju aktivna mrežna oprema i koriste se da povežu različite mreže. Na primer, ruter se koristi kad želite da podelite internet konekciju između uređaja koji su povezani u lokalnu mrežu, jer u tom slučaju internet predstavlja drugu mrežu. Pored toga, u zavisnosti od modela ruter može da ima i neke druge funkcije poput Firewall zaštite koja sprečava upade sa interneta na lokalnu mrežu, funkciju print servera i druge. Kod rutera razlikujemo dve vrste rutera – žičani i bežični ruter. Žičani ruteri koji se danas koriste uglavnom spadaju u profesionalan segment i namenjeni su za profesionalne mreže gde je pouzdanost i stabilan protok prioritet, pogotovu ako se radi o velikim mrežnim instalacijama sa mnogo uređaja. Slično svičevima i žičane rutere odlikuje određeni broj portova za povezivanje mrežnih uređaja, ali se ovaj broj portova može lako proširiti dodavanjem sviča nakon rutera. Bežični ruteri predstavljaju najpopularniji vid povezivanja i široko su rasprostranjeni kod svih tipova mreža. Ovi ruteri pored funkcija koje poseduju standardni žičani ruteri imaju i bežičnu mrežu koja omogućava uređajima sa Wi-Fi konekcijom da se bežično povežu na ruter i internet kada su u dometu. Bežični ruteri se zbog svoje fleksibilnosti mogu koristiti u skoro bilo kojoj mreži – koriste se za kućne mreže, za besplatan Wi-Fi u ugostiteljskim i drugim objektima, u kancelarijama, hotelima, pojedinačnim prostorijama u poslovnom prostoru sa većom mrežom i na mnogim drugim mestima. Što se karakteristika rutera tiče, napomenućemo one najbitnije: Brzina – brzina bežičnog prenose određuje se standardom koji ruter koristi. Savremeni ruteri koriste N standard koji omogućava brzine od 150Mbps i veće, što je sasvim dovoljno za potrebe interneta, prenosa fajlova u kućnoj mreži i strimovanja HD video sadržaja kroz mrežu. Domet – maksimalni domet rutera određen je snagom i brojem antena koje ruter ima, ali treba imati u vidu da na domet takođe utiču brojni faktori poput debljine i materijala zidova, pa shodno tome deklarisani domet treba uzeti sa rezervom. Neki ruteri imaju odvojive antene koje je po potrebi moguće zameniti jačim za veći domet. Pored toga pojedini ruteri takođe podržavaju i međusobno umrežavanje (WDS bridge funkcija) za potrebe povećanja pokrivenosti bežičnim signalom, a postoje i posebni namenski uređaji sa istom funkcijom (Wireless repeater). Bezbednost – većina savremenih rutera ima funkciju Firewall-a koja uspešno blokira neželjeni pristup mreži sa udaljene lokacije, a pored toga preporučuje se i zaključavanje Wi-Fi mreže rutera kako bi se sprečio neželjeni pristup lokalnoj mreži. Ruteri najčešće podržavaju WEP, WPA i WPA2 metode zaštite, a mi preporučujemo upotrebu WPA2 metode sa šifrom malo veće dužine.

Kablovi

Mrežni kablovi tipično dolazi u dve varijante: Patch kablovi – kablovi standardizovanih dužina sa fabrički postavljenim RJ-45 konektorima na krajevima. Ovi kablovi su pogodni za različite namene i koriste se kod svih vrsta mreža. Posebno su popularni za kućne mreže jer su odmah spremni za upotrebu (konektori su već postavljeni na kablove). Instalacioni kablovi – mrežni kablovi velikih dužina bez konektora. Namenjeni su za postavljanje trajnih mrežnih instalacija ili izradu patch kablova specifičnih dužina. Tipično dolaze u obliku koturova (bulk pakovanje) dužine 305 ili 500m i nakon postavljanja potrebne dužine i sečenja, na krajeve kabla se posebnim alatom postavljaju RJ-45 mrežni konektori ili utičnice. Kod mrežnih kablova razlikujemo nekoliko manje ili više bitnih karakteristika, pa ćemo za svaku od njih napisati sažeto objašnjenje. 1. Kategorija kabla Kategorija kabla predstavlja najbitniju karakteristiku kod izbora kablova. Kod kablova različitih kategorija vrlo je teško uočiti fizičke razlike (više o tome kasnije), međutim ono što kategorija govori o kablu jeste standard po kome je kabal izrađen i testiran, te prema tome određuje maksimalnu brzinu mreže koju taj kabal podržava. Kablovi većih kategorija se rigoroznije testiraju i sertifikovani su za mreže većih brzina, a od kategorija za mreže se najčešće koriste: Cat5/Cat5e – ova kategorija kabla je trenutno najrasprostranjenija i testirana je za mreže od 100Mbps (100MHz test). Cat5 kablove polako menjaju unapređeni Cat5e (enhanced) kablovi koji su takođe kompatibilni i sa gigabitnim mrežama. Kablovi ovih kategorija se najčešće koriste kod kućnih i kancelarijskih mreža i imaju sasvim dovoljan protok za pristup internetu, deljenje fajlova i strimovanje HD sadržaja kroz mrežu. Cat6 – ova kategorija je u potpunosti testirana za mreže od 1Gbps (250MHz test) i predstavlja dobar izbor po pitanju odnosa cene i mogućnosti ukoliko planirate novu mrežu. Obzirom da gigabitne mreže još uvek nisu previše zastupljene, ovi kablovi su dobra investicija jer neće biti potrebno menjati ih duži period. Koriste se prvenstveno kod profesionalnih mreža, ali i kod naprednijih kućnih mreža ukoliko se iste koriste za zahtevnije stvari poput prebacivanja veće količine podataka. Cat6 kablovi takođe delimično podržavaju i mreže od 10Gbps, tj. do dužine kabla 55m. Cat6A – unapređena verzija Cat6 kablova koja je u potpunosti kompatibilna sa 10Gbps mrežama (500MHz test). Koriste se kod profesionalnih mreža. Cat7 – ova kategorija kabla ima bolju zaštitu od smetnji, sertifikovana je za ultra brze mreže i testira se rigoroznije (900MHz i više). Kablovi iz ove kategorije namenjeni su za 10Gbps mreže u profesionalnim mrežnim sistemima i radnim uslovima gde ima puno smetnji. Teoretski može da podrži i neke buduće mreže brže od 10Gbps. 2. Tip kabla Kada je u pitanju tip kabla (fizičke karakteristike), razlikujemo nekoliko vrsta kablova, ali pre nego što pređemo na njih objasnićemo prvo sastav mrežnog kabla. Malo istorije, Aleksandar Grejam Bel je 1881. otkrio da uvrtanje provodnika u telefonskom kablu smanjuje smetnje prouzrokovane naponskim kablovima pored kojih je postavljan telefonski. Ovaj princip je kasnije postao osnova i za sve mrežne kablove kako bi se eleminisale međusobne smetnje između provodnika unutra kabla (XT) i smetnje usled drugih kablova u blizini (AXT). Osnovna struktura mrežnih kablova se sastoji od 8 provodnika koji su uvrnuti u parovima (Twisted Pairs) i spoljašnjeg omotača. Broj uvrtanja po jedinici dužine nije standardizovan, ali se razlikuje po kategoriji kablova pa tako kablovi većih kategorija imaju i veći broj uvrtanja kako bi se smanjile smetnje i omogućile veće brzine.


Pored zaštite uvrtanjem provodnika postoje i druge vrste zaštite prema kojima određujemo sledeće tipove kablova: UTP (Unshielded Twisted Pairs) – osnovni tip mrežnog kabla bez specijalnih zaštita, pogodan za kućne mreže, povezivanje računara sa svičem/ruterom i slične namene STP (Shielded Twisted Pairs) – mrežni kabal koji ispod omotača ima zaštitnu foliju (folija ide oko svih parova provodnika). Ovaj kabal je pogodan za trajne instalacije u zidovima ili uz neke druge kablove. FTP (Foiled Twisted Pairs) – mrežni kabal kod koga su parovi provodnika individualno zaštićeni (svaki uvrnuti par ima posebnu zaštitnu foliju). Pruža bolju zaštitu od smetnji od STP kablova pa se obično koristi kod profesionalnih mreža gde ima mnogo kablova koji mogu da budu potencijalni izvori smetnji. SFTP (STP+FTP) – kombinacija prethodnih kablova, parovi provodnika imaju individualnu zaštitu (FTP) i zaštitnu foliju ispod omotača (STP). Ovakvi kablovi se najčešće koriste u industrijskim uslovima gde ima mnogo smetnji.

Popravka matične ploče desktop i laptop računara

 

IMATE PROBLEMA SA RAČUNAROM?

POZOVITE DOKTORA! 

Feniks Computers Kruševac

Feniks 037 KŠ

061 22 588 66

servis.racunara.feniks@gmail.com

 

CENOVNIK USLUGA

Servisiranje desktop računara

Cenovnik važi do kraja 2021.g.

PC dijagnostika u servisu (gratis ako popravljate računar kod nas)

500 dinara

Instalacija sistema Windows XP/7/8/10, drajvera i osnovnih programa 

1200 dinara

Uklanjanje virusa i instalacija antivirus programa

1500 dinara

Čišćenje prašine, servis ventilatora, zamena termalne paste

1200 dinara

Optimizacija sistema (uklanjanje nepotrebnog softwara)

1500 dinara

Izlazak Servisera na teren sa zakazivanjem

1500 dinara (ulazi u konačnu cenu popravke)

Hitan izlazak servisera na teren

2500 dinara (ulazi u konačnu cenu popravke)

Podešavanje WI FI Rutera

1500 dinara

Instalacija, Umrežavanje računara i štampača, po satu

2500 dinara

Radni sat za sve što nije navedeno u cenovniku

1200 dinara

Popravka LCD i LED monitora

2000-3900 dinara


Cena servisa laptop računara

Sledeća tabela daje pregled cena usluga servisiranja. Zamenski delovi se posebno naplaćuju.

Dijagnostika Kvara (gratis ako popravljate računar kod nas)

500 dinara

Servisiranje rashladne grane laptopa (zamena termalne paste i čišćenje)

1200 dinara

Zamena kulera laptopa 

2200 dinara

Zamena invertera ekrana laptopa

1500 dinara

Zamena flat kabla

1500 dinara

Zamena tastature

500-700 dinara

Zamena kućišta ili šarki

2500 dinara

Servis DC konektora

3700 dinara

Zamena USB, Audio ili LAN prikljucka na matičnoj ploči

4700 dinara

Popravka LCD i LED monitora

2000-3900 dinara

Servisiranje matične ploče (reballing grafičkog čipa ili čipseta)

7000-16000 dinara